luni, 26 martie 2012

Obiective Turistice


     Localitatile de la malul Marii Negre sunt incarcate de istorie: o parte poarta inca amprenta grecilor, romanilor si turcilor care au trecut pe aici, in timp ce o alta amintesc de urmele comunismului.
 

Constanta, cea mai bogata in obiective turistice
 

Unul dintre cele mai cunsocute orase de la malul marii, Constanta este un loc incarcat de istorie. In secolul al VII - lea, grecii au intemeiat cetatea Tomis, care in timp a devenit orasul Constanta, cunoscut drept cel mai mare port romanesc.

Sursa foto: panoramio.comSursa foto: panoramio.com
Cazinoul
 

Atunci cand spui Constanta, in mintile multora dintre noi apare faleza in capatul careia troneaza Cazinoul. Aceasta cladire reprezentativa a orasului a fost construita in 1909 si inaugurata in august 1910, dupa un design realizat de architectul Daniel Renard, care a facut primul proiect in 1903. Ani la rand Cazinoul a fost singurul element al stilului "art nouveau" in Romania, iar in perioada 1985-1987 cladirea a intrat in renovare, fiindu-i schimbata si mobila.

Acvariul
 

Acest obiectiv din Constanta a fost inaugurat in 1958, chiar in fata Cazinoului. Acvariul gazduieste exemplare din lumea subacvatica - pesti din apele romanesti, dar si exotici, precum si nevertebrate de apa dulce.

Programul de functionare este in fiecare zi, de la 9 la 16 in timpul iernii si de la 9 la 20 pe timpul verii.

Delfinariul
 


Sursa foto: infolitoral.roSursa foto: infolitoral.ro
Acest obiectiv a fost inaugurat in vara anului 1972 si beneficiaza de o piscina in aer liber si una acoperita. Orarul este diferit in functie de sezon: pe perioada sezonului estival de la 9 la 19, in fragmente de cate doua ore, in timp ce pe parcursul extra-sezonului programul este intre 10 si 15. Spectacolele sunt sustinute de catre delfini, alaturi de care uneori se afla si pinguini sau foci. Daca vrei sa afli mai multe detalii referitoare la spectacole si preturile biletelor, viziteaza site-ul oficial al acestei institutii.
 

Moschei si biserici
 

Daca vrei sa ai parte de o tusa religioasa in vacanta ta, atunci ar trebui sa vezi si cladirile riturilor religioase din Constanta: moscheea din apropierea Pietei Ovidiu, veche de 100 de ani, care surprinde prin pictura interioara si materialele folosite - marmura neagra de Italia si calcar de Albesti; biserica romano-catolica, catedrala ortodoxa veche din anii 1883 si biserica greaca Schimbarea la Fata, singura care a primit aprobare de la un sultan turc in anii 1860.

Muzee
 

Daca te afli in Constanta nu rata Muzeul Marinei, care este unic la nivel national sau Muzeul de Arta, care gazduieste lucrari de pictura, sculptura si grafica, ale unor artisti foarte cunoscuti precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ion Andreescu, Theodor Pallady, Corneliu Baba. Programul de functionare este diferit in fucntie de sezon: din mai pana in septembrie, de marti pana duminica, intre orele 10 si 18, in timp ce din septembrie pana in mai este de marti pana duminica, intre 9 si 17.


Sursa foto: Captaingo.comSursa foto: Captaingo.com
De asemenea, ar trebui sa mergi si la Muzeul de arheologie Constanta, acolo unde vei gasi inca din curte sarcofage datand din sec. I-III, capitele, baze si trunchiuri de coloane, arhitrave, etc. In salile muzeului vei putea vedea piese din perioada neolitica, din culturile Hamangia si Gumelnita, amfore greco-romane, monede, obiecte folosite in agricultura sau comert. Printre exponatele cele mai atractive se afla sarpele Glycon, o reprezentare in marmura a unui animal fantastic cu trup de sarpe si bot de mamifer, statuetele de Tanagra descoperite la Callatis si colectia numismatica cu piese unice in lume.

Nu rata nici mozaicul roman din secolul III-IV, pe care il poti gasi in spatele cladirii Consiliului Judetean Constanta si care provine dintr-o constructie romana care se intinde de-a lungul falezei. Zidurile din care astazi se mai gasesc numai fragmente erau placate cu marmura alba si colorata , iar pardoseala dintr-un covor de mozaic policrom. Initial, mozaicul avea o suprafata de 2000 mp, din care doar jumatate s-a pastrat in stare buna iar sub aceasta terasa s-au gasit niste incaperi cu bolte care erau folosite drept depozite de marfuri.

Iar daca tot ai pornit pe urmele romanilor de la malul marii, mergi sa vezi si zidurile romane de incinta, aflate in oras: la Turnul Macelarilor, in vechiul port, pe terenul fostei gari etc.
 

Adamclisi , o alta atractie locala
 

La 62 de km de Constanta, la Adamclisi, vei putea vizita un monument impresionant, construit pentru a comemora faptul ca in acest loc, in iarna anului 101-102 a avut loc o mare confruntare intre armatele regelui dac Decebal si legiunile romane conduse de Traian, din care a imparatul roman a iesit invingator.

Sursa foto: Flickr.comSursa foto: Flickr.com
In apropierea acestui edificiu se afla ruinele monumentului triumfal Tropaeum Traiani, ridicat in 109 in timpul imparatului Traian (98 - 117) si vestigiile asezarii civile romane Civitas Tropaeensium, intemeiate de acelasi imparat. Monumentul Tropaeum Traiani, cu un diametru de 30 metri, o inaltime de 20 metri si 54 de basoreliefuri reprezentand scene de lupta, a fost considerat de turci biserica. Langa monument se afla un muzeu de antichitati dacice, grecesti si romane.

Mamaia, statiunea vedetelor
 


Sursa foto: Travelpod.comSursa foto: Travelpod.com
Daca ai ajuns la Mamaia nu ocoli Telegondola, de unde vei putea vedea litoralul de sus si Aqua Magic Park , unde vei putea incerca tobogane si alte locuri de distractie cu apa. Telegondola a fost inaugurata in 2004 si este una dintre putinele astfel de obiective din Europa. Poate transporta intre 600 si 1500 de persoana pe ora, fiind situata in apropierea Cazinoului din Mamaia si a complexului Perla.

In aceeasi statiune, considerata a fi statiunea vedetelor, pentru ca pe plajele sale pot fi zarite nume cunoscute din tara si chiar si din strainatate, poti merge sa vezi si Teatrul de Vara, unde la sfarsitul lunii august se desfasoara Festivalul de muzica de la Mamaia. De asemenea, ar trebui sa mergi si la Lacul Siutghiol, numit de turci “lacul de lapte”, care este considerat o laguna a Marii Negre.
 

Mangalia, statiunea cu herghelie si papirusuri grecesti
 

Daca te vei indrepta spre Mangalia, vei putea gasi acolo muzeul Calattis, dedicat fostului oras Callatis, Farul din Mangalia, precum si scena sub forma de scoica pe care in fiecare vara se desfasoara Festivalul Callatis.
Sursa foto: entropy.roSursa foto: entropy.ro
Ar trebui sa vizitezi pestera scita, descoperita in 1959, in care arheologii au descoperit fragmentele unui papirus in limba greaca, care este considerat primul de felul lui din tara noastra. Apoi nu ar fi rau sa ajungi la criptele de incinerare, la necropolele citadelei Callatis, care dateaza din secolele IV-II i.Hr., dar si la urmele fortaretei Callatis. Nu ocoli nici Muzeul de Arheologie care gazduieste o colectie de amfore si sculpturi din epoca elena, fragmentele unor sarcofage din piatra etc.

Iar daca esti iubitor de cai, atunci nu trebuie sa ratezi herghelia de la Mangalia, situata la trei kilometri de oras. Aceasta herghelie este cea mai mare din sud-estul Europei si este populata numai de cai de rasa: pursange arab, semigrei si cativa ponei, care cresc si se intrec in curse pe o suprafata de peste 580 de hectare.

Neptun, statiunea preferata a familiei Ceausescu
 

Aceasta statiune este parte a complexului Neptun-Olimp si este situata in mijlocul unei zone naturale speciale. Astfel, vei putea vedea Lacul Neptun, Rezervatia botanica Stejarii din Comorova, lacuri artificiale, teatrul de vara si motelul “La Calul Balan”, care a fost si sursa de inspiratie pentru melodii din urma cu cateva zeci de ani. Si daca tot ai ajuns in statiunea preferata a familiei Ceausescu, nu ar trebui sa ratezi vila si plaja privata pe care fosta familie conducatoare a tarii o avea aici.

Vama Veche, Techirghiol si Costinesti, alte obiective pe lista
 

Daca vrei sa vezi cum miroase namolul de Techirghiol, atunci ai putea merge pana la unul dintre cele mai cunoscute lacuri cu proprietati terapeutice din tara.

In cazul in care te gandesti sa vezi cum arata fosta statiune a tineretului de pe litoralul romanesc, nu ocoli Costinestiul. Si daca vrei sa mergi cum arata vacanta celor care aleg sa-si petreaca concediul in cort sau rulota, trebuie sa ajungi la Vama Veche, cu a sa epava emblematica si la 2 Mai, acolo unde anumite lucruri inca nu se schimba.
                                                                                          Sursa: http://turism.acasa.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu